Letos jsem byla poprvé na samosběru jahod. V osmém měsíci s břichem jako balón a v 30°C vedru! Ale bylo to super a uvažujeme, že pojedeme příští týden ještě jednou. Ta chuť čerstvě natrhaných rudých jahod se totiž ničemu nevyrovná! Byli jsme ve Vraňanech a samosběr s cenou 45,- Kč za kilo je super. Přivezli jsme domů 3 kg. Kdyby kluci nebyli zrovna na cyklovýletě, určitě bychom jich snědli spoustu jen tak rovnou z košíku. Ale byly jsme doma jen my dvě holky, tak jsme trochu experimentovaly... A protože sezóna jahod ještě nekončí, podělíme se o recepty a tipy na úžasné mňamky.
Mačkané jahody s jogurtem
Jahodová limonáda
Jahodový led
Jahodové nanuky a dřeň
Varianta 1
Variantu s bílým jogurtem jsem připravila do mističek a dřeň budeme baštit lžičkou.
Jahodová marmeláda se zázvorem
Měla jsem asi 400 g jahod jen na dvě skleničky na zkoušku. K nim jsem přidala lžíci na jemno nakrájeného čerstvého zázvoru. A dala vařit. Po chvíli, když jahody změkly, jsem je jen rozmačkala - mám ráda v marmeládě kousky ovoce.
Poprvé jsem použila namísto Gelfixu přírodní citrusový pektin.Takže žádná chemie a marmeláda si zachovala krásně sytou červenou barvu. Na 400 g jahod jsem dala 4 g pektinu s trochou cukru, povařila 5 minut a pak jsem přisypala ještě asi 80 g cukru a povařila do zhoustnutí ještě dalších asi 5 minut.
Marmeláda krásně zhoustla a zachovala si rudou barvu jahod. Navíc krásně voní po zázvoru, ale to množství v ní není cítit štiplavě, takže i dětem chutná.
Jahodové tvarohové knedlíky podle Cuketka.cz
Jahodové knedlíky jsem dělala podle receptu pana Cuketky, nebudu ho přepisovat, najdete ho i s videonávodem ZDE. Mouky jsem sice dala asi 4x tolik - pořád se to lepilo! Možná jsem měla moc velké vajíčko, nebo to bylo polotučným tvarohem, nevím, ale výsledek i tak stál za to. Podle návodu jsem knedlíky přelila jen rozpuštěným máslem a posypala moučkovým cukrem a větší dobrotu jsem dlooooouho nejedla!
Jahodové máslo
Našla jsem dva způsoby přípravy za tepla a za studena. Já jsem použila studenou přípravu, která je super jednoduchá - hrst jahod s trochou moučkového cukru jsem rozmixovala na pyré a to potom zašlehala rovnou do másla (na hrst jahod jsem použila asi 2 lžíce moučkového cukru a necelou polovinu kostky másla). Nejprve se pyré (tekutina) nechtělo s máslem (tuk) spojit, ale chtělo to jen vydžet. Ve výsledku vzniklo úžasné růžové pomazánkové máslo.
Recept je to prý francouzský a máslo používají na pečivo nebo na palačinky. Ke snídani jsem koupila loupáky, na nich to bude teprve mňamka! V uzavřené nádobě vydrží prý v lednici až týden.
Misku celých jahod jsem dala také do mrazáku na pozdější zpracování. Do bublaniny nebo na čerstvou zmrzlinu - rozmixovanou s šlehačkou. A jak už jsem říkala, jahody dneska došly a nejraději bych jela na pole znovu! Tak uvidíme...
Dobrou chuť
Míša
Mačkané jahody s jogurtem
- jahody
- bílý jogurt/kysaná smetana
- moučkový cukr/alternativní sladidlo
Jahodová limonáda
- jahody
- med/cukr
- voda/perlivá voda
- máta
Jahodový led
- jahody
- voda
- máta
Jahodové nanuky a dřeň
Varianta 1
- jahody
- moučkový cukr
- jahody
- kysaná smetana/bílý jogurt/lipánek...
- cukr podle chuti
Variantu s bílým jogurtem jsem připravila do mističek a dřeň budeme baštit lžičkou.
Jahodová marmeláda se zázvorem
- jahody
- zázvor
- cukr
- citrusový pektin
Měla jsem asi 400 g jahod jen na dvě skleničky na zkoušku. K nim jsem přidala lžíci na jemno nakrájeného čerstvého zázvoru. A dala vařit. Po chvíli, když jahody změkly, jsem je jen rozmačkala - mám ráda v marmeládě kousky ovoce.
Poprvé jsem použila namísto Gelfixu přírodní citrusový pektin.Takže žádná chemie a marmeláda si zachovala krásně sytou červenou barvu. Na 400 g jahod jsem dala 4 g pektinu s trochou cukru, povařila 5 minut a pak jsem přisypala ještě asi 80 g cukru a povařila do zhoustnutí ještě dalších asi 5 minut.
Marmeláda krásně zhoustla a zachovala si rudou barvu jahod. Navíc krásně voní po zázvoru, ale to množství v ní není cítit štiplavě, takže i dětem chutná.
Jahodové tvarohové knedlíky podle Cuketka.cz
- jahody
- tvaroh
- vejce
- hrubá mouka
- špetka soli
- na polití rozpuštěné máslo a moučkový cukr
Jahodové knedlíky jsem dělala podle receptu pana Cuketky, nebudu ho přepisovat, najdete ho i s videonávodem ZDE. Mouky jsem sice dala asi 4x tolik - pořád se to lepilo! Možná jsem měla moc velké vajíčko, nebo to bylo polotučným tvarohem, nevím, ale výsledek i tak stál za to. Podle návodu jsem knedlíky přelila jen rozpuštěným máslem a posypala moučkovým cukrem a větší dobrotu jsem dlooooouho nejedla!
Jahodové máslo
- jahody
- moučkový cukr
- máslo
Našla jsem dva způsoby přípravy za tepla a za studena. Já jsem použila studenou přípravu, která je super jednoduchá - hrst jahod s trochou moučkového cukru jsem rozmixovala na pyré a to potom zašlehala rovnou do másla (na hrst jahod jsem použila asi 2 lžíce moučkového cukru a necelou polovinu kostky másla). Nejprve se pyré (tekutina) nechtělo s máslem (tuk) spojit, ale chtělo to jen vydžet. Ve výsledku vzniklo úžasné růžové pomazánkové máslo.
Recept je to prý francouzský a máslo používají na pečivo nebo na palačinky. Ke snídani jsem koupila loupáky, na nich to bude teprve mňamka! V uzavřené nádobě vydrží prý v lednici až týden.
Misku celých jahod jsem dala také do mrazáku na pozdější zpracování. Do bublaniny nebo na čerstvou zmrzlinu - rozmixovanou s šlehačkou. A jak už jsem říkala, jahody dneska došly a nejraději bych jela na pole znovu! Tak uvidíme...
Dobrou chuť
Míša
Wau, recepty vypadají fakt zajímavě, hned mám chuť odjet na samosběr. To máslo je klasické nebo pomazánkové? Zmiňujete obě tak jsem trochu zmatená. Něco určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatwww.ubarcidoma.cz
Baru, a joooo ☺ je to klasická kostka másla 👍 (pomazanka asi rikam jako ze tomu ochucenemu...) mnam, úplně na to mám chuť a ty marmelady jsou taky super! Zdravím, Míša
OdpovědětVymazat